Бизнесплан


Категория на документа: Икономика


КУРСОВА РАБОТА

Тема: Бизнес план на фирма "Сердика - 2004" - гр. Пловдив

Пловдив, 2006 г.

Представяне на фирмата

Фирма "Сердика - 2004" е основана през март 2004 г., регискрина е с решение № 918/2004 г. на Пловдивския окръжен съд като дружество с ограничена отговорност. Дружеството води своето текущо счетоводство в съотвествие с българското счетоводно законодателство.

Цели

Основната идея на настоящия проект е да се осигурят средства за създаването на малко предприятие за производство на бяло саламурено сирене, използващо качествени местни суровини. Необходимите средства са в размер на 100 000 лв. Тези средства се набавят чрез кредит от банка.
Наличието на подходящи помещения, близостта до млекопроизводителите и до големия пазар на млечни продукти в Пловдив обосновават избора за локализиране на предприятието. Доброто суровинно обезпечаване се подкрепя от данните за броя на фермите за отглеждане на крави в Пловдивска област взета от фонд "Земеделие".

Анализ на пазара
Продукт

Бяло саламурено сирене от краве мляко

Бялото саламурено сирене е прадиционен продукт, добре познат и приеман от българския потребител. То притежава не само отлични вкусови качества, но съдържа и ценни за човешкия организъм вещества: биологично пълноценни белтъчини, млечна мазнина, соли, витамини /най-вече В-комплект, A, D, E/, свободни аминокиселини, микроелементи и др.

Високата хранителна стойност на сиренето, диетичните и лечебните му свойства го правят подходяща храна за хората от всички възрасти. Като храна сиренето се възприема от организма по-добре от прясното мляко. Поради високото съдържание на калций, фосфор и другите му ценни съставки специалистите по хранене го препоръчват и класифицират като особенно полезно за бременни жени и подрастващи.

Сиренето намира широко приложение като допълнителен компонент в различни ястия и тестени изделия, т.е. то е един от малкото хранителни продукти с такива богати възможности за разностранно приложение в кулинарията.

По данни на Международната федерация по млекарство /FIL-IDF/ България заема едно от първите места в света по консумация на сирене. Този продукт е основен за българската млекопреработвателна индустрия - около 80% от преработваното мляко се използва за производство на бяло саламурено сирене.

Продуктов стандарт

Според БДС 2651-88 бялото саламурено сирене има бял цвят със слабо кремав оттенък. Разрезната му повърхност е гладка, с порцеланов лом. Консистенцията му при 18 - 20 градуса по Целзий е умерено твърда и еластична. Сиренето трябва да е под формата на паралелепипедни парчета с квадратна основа, като страните на последните са добре оформени, лесно се отделят, не се ронят и са без повърхностно замърсяване. Зрелият продукт е със специфичен мирис, умерено солен вкус, изразена киселинност.

Състав на сиренето според БДС:
- водно съдържание - не повече от 54%.
- масленност в сухото вещество - не по-малко от 48%.
- готварска сол - от 3 до 4.5%.

Готовият продукт се съхранява в саламура, като опаковката е без пряк достъп на въздух, а хладилните помещения са с температура от -2 до 12 градуса по Целзий и относителна влажност 70 - 75%. Това са хладилни камери /среднотемпературни/, в които сиренето престоява по описаните в технологичния процес. Сиренето има трайност от датата на производствата както следва:
- при температура от -2 до 20С - 10 месеца.
- при температура от 3 до 50С - 8 месеца.
- при температура от 6 до 120С - 6 месеца.

Размер на пазара и тенденции

Като закономерен резултат от икономическата дестабилизация през последните няколко години производството в хранително-вкусовата промишленост е намаляло с над 50%. От тази тенденция не прави изключение и млечната промишленост. След комплексните причини за това явление е и нестабилното състояние на селското стопанство - основен източник на суровини. Независимо, че са налице негативни условия и че относителният дял на разходите за храна в общия размер на разходи нараства, няма съществена промяна в потреблението на млечни продукти. Като се има впредвид, че те са основна храна в българското меню и присъединяването на страната ни в ЕС данните са оптимистични.

Анализ нан конкурентите

Основен конкурент е преватизираното предприятие "Сердика - 2004" ЕООД, гр. Пловдив с капацитет сто и двадесет тона преработено мляко на ден, разпределено за производството на сирене - краве и овче, кашкавал, масло, кисело и прясно мляко, сметана и извара. В момента предприятието работи с около 70% от мощността си и заема голям дял от пазара на сирене в областта.

Силнин страниСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнесплан 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.