Бизнес план за откриване на фитнес зала в гр. Разлог.


Категория на документа: Икономика


- необходими са големи инвестиции за скъпо оборудване, които са с бавна възвращаемост.

Фирма "Body Shop" спрямо конкурентите по техническа база и цена

Описание на услугата.

Под " фитнес " ще разбираме добро здравословно състояние, висока степен на психофизиологически баланс, кондиция и физическа дееспособност на човека, постигнати чрез разнообразни форми на физическо въздействие, силови, гимнастически, циклични упражнения и др.

В заниманията по фитнес намира място двигателната дейност от различни видове спорт. Новото и разнообразното във фитнес формата на спорт е, че тя позволява да се използват различни средства за комплексно въздействие и многостранен ефект върху всички органи и системи на човешкият организъм, могат да се постигнат резултати, които самият индивид определя според целите и нуждите се ( оформяне на красива и хармонична фигура, натрупване на повече мускулна маса, намаляване на телесното тегло или тонизиране след уморително прекарания работен ден ). Фитнес спортът е насочен не главно към постигане на високи спортни резултати, а към добро здравословно състояние.

Услугата, която ще предлагаме, е занимания по фитнес - индивидуални и групови, под ръководството на квалифицирани инструктори.

Залата ни ще бъде оборудвана с разнообразни, функционални и здрави уреди на фирмите YORK, MLO, KETTLER, SMT, и FITNES. След проведено проучване на производителите и вносителите на фитнес оборудване са избрани предимно български производители, защото само те предлагат разфасовани уреди, което предполага по-голямо разнообразие и по-голям капацитет. Уредите, които ще се закупят са : лежанка с регулируем наклон, пек-дек, четиристранен скрипец, бицепс машина, лек-прес дискове, машина за тренировка на предна част бедро, машина за тренировка на задна част бедро, глутеус машина, наклонена дъска за коремна преса, уред за супер екстензия, туист машина, комплект дискове, лост и ръкохватки за дъмпели, бягаща пътека, велоергометър ,степер ,гребен тренажор.

Посочените уреди са достатъчни за провеждане на качествени тренировки с въздействие, както върху нервно-мускулния апарат, така и върху сърдечно-съдовата и дихателната система на организма. Фитнес заниманията са подходящи за цялата година, като клиентът има възможност за избор на график. Таксата за еднократно посещение е 0,70 лв., а за посещенията с абонаментни карти ( 4, 8, 12 пъти месечно ), са предвидени намаления в цената. В таксата се включва и ползването на душ кабина.

Цели

Целта на бизнес плана е адаптация и позициониране на фирмата във външната среда, предлагане на добро обслужване, гъвкава ценова политика, изграждане в представите на клиентите на добър имидж на фирмата.

Дългосрочни цели - разширяване на дейността : организиране на курсове по аеробика за деца, предлагане на допълнителни услуги - сауна, детска стая, продажба на спортни стоки и протеини.

Краткосрочни цели - популяризиране на услугата и фирмата, завоюване на постоянни клиенти, осигуряване на възвращаемост на инвестициите чрез достигане на норма на печалба 30%.

Анализ на пазара

Пазарно проучване

Пазарното проучване поазва, че предпочитаничта на клиентите са насочени предимно към качеството на услугата и техническата база, а след това към цената, която ще заплатят.

Пазарното проучване е проведено, както в града, така и в селищата намиращи се в близост до него. Анкетата е проведена, както сред младото население, така също и сред населението в преклонна възраст.

След проведената анкета сред населението от 35 - 45 години ръдоводството на фирмата реши да включи сред прдлаганите услуги и лечебни центрове със специализиран персонал в областта на лечебната фискултура.

Друга особеност при резултатите от проучването се оказа цената, която се оказа над възможностите на населението в преклонна възраст (пенсионерите), но ръководството се справи успешно и с този проблем като в близко бъдеще ще влючи в програмата си и карти за туристически групи и карти от лечебни заведения с намаление за пенсионери.

Цялостен пазар

Избран е град Разлог, защото близостта до Банско предполага големи външни потоци - ученици, туристи и др.; има добър волейболен отбор, който не разполага с добра база; в града няма други фитнес зали. Наетото помещение се намира на първия етаж в сграда, разположена в центъра на града.

Конкуренти

В рамките на града конкуренти в пълния смисъл на думата няма, но съществуват други форми на спортни занимания, които могат да намалят потенциалните клиенти:

- самостоятелни занимания или с приятели (волейбол, баскетбол, футбол);

- занимания в спортни секции към училищата;
- фитнес зали в някои хотели в гр. Банско.

Като пряк конкурент сме разгледали залите в гр. Банско.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнес план за откриване на фитнес зала в гр. Разлог. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.