Бизнес идея за ателие


Категория на документа: Икономика


Моята бизнес идея

Бих искала да развивам шивашка дейност. По-конкретно да отворя ателие, в което да продавам дрехите си, които сме произвели аз и екипът ми. Освен това, ателието би могло да предложи на клиентите услуги, които са пряко свързани с бизнеса. Това, примерно биха могли да бъдат: багрене и боядисване на дрехи и платове, продажба на продукти от типа на боя за обувки, връзки, стелки, копчета, ципове, четки за премахване на косми от дрехите, машинки за отстраняване на мъхести топченца и други, подобни на тези.
Целите, които предследвам, биха били, на първо място, разбира се - печалба. Бих искала да имам собствен бизнес, да не съм зависима от други хора. Когато някой чуе името ми да знае коя съм, тоест известност. Целите са трудни, но не невъзможни за постигане. С труд, упоритост и доза късмет мисля, че бих ги постигнала.

Клиентите биха могли да са хора от почти всякаква възраст, без значение от пола. От тийнейджъри до по-възрастни от порядъка на 50-60-годишни - всички биха били добре дошли в магазина ми. Трябва да са хора, които биха разбрали ако се получи някакво недоразумение, да не вдигат големи скандали, а да изкажат оплакването си по по-човешен начин. Също така бих била щастлива ако споделят идеите си отностно това как магазина би било станало по-хубаво място.

Дейността трябва да е много прецизно организирана, защото ако това не е така, всичко би било пропаднало. Всеки трябва да изпълнява точно дадената си задача и да не се бърка в работата на другия. Често ще се извършват проверки, за да се установи дали реда в магазина и шивачното помещение се спазват.

Разположението на магазина би било на площад "Свобода" в град Добрич, а дрехите ще се шият в помещения, намиращи се в индустриалната част на Добрич, защото там е по-евтино, няма значение дали ще се закупуват помещения или ще са под наем. Колкото до самия магазин, искам да се намира в центъра, защото от там минават най-много хора и магазина би бил най-успешен точно там. Бих желала помещенията да са собствени, но най-вероятно в началото ще са под наем, докато не разполагам с капитал, с който бих си позволила да ги закупя. Помещенията, където ще се шият дрехите, като за начало, ще бъдат обзаведени с машини, които не са най-новите на пазара, а когато производството се увеличи ще бъдат закупени по-нови и модерни машини за по-бърза работа. За обзавеждане на шивашките помещения ще струва ориентировъчно около 8 000лв. Ще има и персонал, който ще извършва по-леката работа като зашиване на копчета и ще проверяват работата на машините. Колкото до магазина, в него ще вирее ведра атмосфера. Няма да е целият бял или недообзаведен. Бих желала да е цветен, с ярки цветове. Това ще придобива живот на мястото. Пълното му обзавеждане би струвало не повече от 1 500лв. Като цяло около 10 000-12 000лв биха стигнали да изпълня целта. Част от сумата би била от спестявания, а около половината от тях бих изтеглила от банка като кредит за започване на малък бизнес.

Не е задължително персоналът да е високо квалифициран, с голям опит в областта. Дори положителната страна на липсата на опит е това, че ще се обучат да работят на място по начина, който се изисква. Ако имат опит в предишни предприятия би им било по-трудно да свикнат с начина на работа. Те ще са млади, до 35-годишна възраст. Трябва да са очтиви с клиентите, да ги оставят да разглеждат магазина на свобода. Бих ги мотивирала с бонуси за всеки, който изпълнява работата си стриктно и съответно обратното ако не спазват задачите си. Трима човека персонал, като за начало, биха били достатъчни. Техните заплати ще бъдат определени след като се види дали магазина ще върви, но биха били около 500лв.

Дейността би се популяризирала чрез реклами във вестниците, флайери, бих изпратила рекламни брошури на предприятия за химическо чистене, за да раздават те на своите клиенти. Бих създала сайт в интернет или фейсбук страница. Стоките ще се пренасят от склада до магазина със служебна кола.

Себестойността на една дреха е около 25-30лв, надценката би била 40%, за по-голяма печалба. Материалите ще се поръчват от чужбина, най-вероятно от Турция, защото цените са по-ниски. Отностно другите услуги и стоки, които ще се продават, тяхната надценка ще е от 15% до 25% според вида. Продажбите в началото няма да са много големи, защото хората няма да са научили за магазина, но постепенно ще се увеличават. Годишният оборот ще е приблизително 50 000лв., което с годините ще се увеличава с 20-30%. След третата година се надявам производството да се разшири, да се създаде сайт за онлайн пазаруване и дрехите да се продават в цялата страна. Персоналът ще се увеличи и ще се закупят по-нови машини.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бизнес идея за ателие 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.