Балнеология


Категория на документа: ИкономикаКалните процедури имат следното лечебно действие: подобряват капилярнооросяването, разнасят възпалителните инфилтрати, стимулират кръвоносната система, действат противовъзпалително при ставни заболявания, имат болкоуспокояващ ефект, подобряват белтъчната обмяна и понижават пикочната киселина в кръвта, при гинекологични заболявания и др.

3. Характеристика, тенденции и значение в развитието на СПА туризма в България

Нито балнеологията, нито SPA са измислени днес, макар че напоследък SPA стана модерна дума. Изворите трябва да ги търсим още при древните гърци и римляни. Известно е, че древните римски воини са лекували раните си по нашите земи, използвайки минералната вода. Това се посочва като доказателство за развитието на балнеологията на територията на днешна България още в древни времена. Пълководците са били придружавани от съпругите и семейството си, които използвали същата тази минерална вода за отпускане, за разкрасяване или просто за почивка. Ако трябва да използваме съвременна терминология, те са правели SPA процедури.

Какво точно е SPA? - S(anus) P(er) A(quam) - здраве чрез вода.

Понятието е свързано с белгийския град Спа, който след възникналата през XVII в. мода за посещение на курорти с минерални извори с цел възстановяване на здравето. [4]

Какво представлява СПА? Процедури с вода? Да, но не само. Фитнес? И фитнес също. Както и оздравителни, възстановителни, подмладяващи и разкрасяващи процедури с помощта на фито-, таласо-, луго-, медо-, гроздо- и каква ли не още терапия. Като се прибави към този "коктейл" ритуали за здраве от остров Бали, тайски масаж и индийска аюрведа и тогава ще получим представа какво се съдържа в понятието SPA&Wellness. След като лудостта wellness превзе света, бумът на този вид туризъм превзе хотелиерството.

Но макар че много хотели твърдят, че предлагат всичко това и се окичват с името SPA, далеч не всички отговарят на необходимите условия. Защото SPA означава не само няколко вани и джакузи, както погрешно смятат някои хотелиери и техни клиенти. И наличието на думичката SPA в името на хотела съвсем не гарантира, че той ще ви предложи всички онези екстри, за които сте прочели някъде и за които си мечтаете. Просто защото нито стандартите за този вид туризъм са въведени в страната, нито пък тя е представена в Европейската асоциация за SPA туризъм (European SPA Association, ESPA).

Първите стъпки в тази насока обаче вече се правят. Преди малко повече от година беше създадена Националната асоциация за SPA и уелнес туризъм в България (НАСТ). Засега тя обединява неголям брой хотели, които предлагат SPA продукт. "Малко, но качествени", би могъл да бъде девизът на асоциацията днес. Защото критериите за членство са твърде високи, както и членският внос, с едничката цел да гарантират, че тя ще обединява само онези, които предлагат висококачествен продукт, обяснява председателят на асоциацията Станимир Станков. Но без да се правят каквито и да било компромиси по отношение на качеството, можем да прогнозираме, че скоро тя ще се разрасне, съдейки по броя на желаещите да се влеят в нейните редици и по броя на хотелите със SPA центрове, които се строят и проектират в България.

Засега обаче те са по-малко - ентусианти, съмишленици и сподвижници на идеята за превръщане на България в център за високоплатежни туристи, защото именно SPA туризмът е онзи вид, който генерира огромни приходи за всяка държава. Колкото до нашата държава, засега тя дори не е намекнала, че възнамерява да развива подобен вид туризъм, който е хем престижен, хем доходен. Както обикновено, няма нито преференции, нито дори морална подкрепа - от рода на обявяване на някоя година за Година на SPA туризма и рекламирането на SPA продукта на най-големите световни туристически борси. Разбира се, подобна солова акция не би донесла светкавичен успех, но все пак би била по-добре, отколкото традиционното нищо. Освен това държавната подкрепа би означавала разработване на стандарти за този вид туризъм, които ще позволят да се легитимират хотелите, които предлагат действително качествен продукт, и да бъдат отсети онези, които самонадеяно са си присвоили подобно право. Без да дочака помощта на държавата, асоциацията вече започна разработването на SPA стандарти
каквито впрочем вече има приети със закон в Унгария и се разработват в европейски страни като Чехия и Словакия, разказва Станимир Станков. От нашата държава се иска само стандартите да бъдат вкарани в нормативните документи. (интервю на Т. Атанасова);[www.dnevnik.bg].

Впрочем покрай теорията почти забравихме практиката. В България наистина вече имаме хотели, които не само че издържат на европейската конкуренция, но могат и да предложат нещо повече. Във Велинград това са хотелите "Двореца", "Рич" и "Олимп", всеки от който предлага над 100 процедури и е по своему своеобразен; в Девин - прочутият с качеството си SPA хотел "Девин" и новооткритият комплекс "Орфей" с уникална апаратура и интериор, който е истински дворец на здравето; хотел "Хисар" в Хисар, съчетаващ възможностите на SPA и балнеолечение и утвърдил името си като един от най-добрите; единственият по рода си бутиков хотел "Медите" в Сандански, в който се срещат дизайнерски виждания, лукс и хармония с околната среда; Не липсват и предложения за SPA по черноморското крайбрежие, където възможностите за релакс и разкрасяване обогатяват традиционните морски пакети. Всеки от тях предлага най-търсените новости и хитове на сезона, но и нещо свое, самобитно, което ще накара гостите да ги запознаят и да ги потърсят отново и отново. Такъв е "Гранд хотел Поморие" в Поморие.

СПА туризмът се развива с бързи темпове и привлича високоплатежоспособни клиенти през цялата година.

Във връзка с развитието на този туризъм в България са учредени Национална асоциация по СПА и Уелнес туризъм (НАСТ), чийто предмет на дейност е съдействие за опазване и ефективно използване на българските ресурси от минерални води, климат и човешки ресурси, Българска асоциация по балнеотуризъм и Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Голямо предимство на СПА и уелнес туризма е, че е целогодишен и не зависи от сезоните. СПА туризма в съчетание с морски и планински туризъм е възможност за удължаване на туристическия сезон и увеличаване на приходите. Хотелите, например, отчитат ръст на приходите си от 10-15 % само от тези услуги. По даннни на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА) с около 30 % се увеличават приходите от СПА хотели и туризъм в България. Около 5% от общите приходи от туризъм се дължат именно на СПА индустрията у нас.

Интересен е факта, че все повече млади хора ползват СПА процедури. В България над 150 хил. души годишно ползват СПА услуги, но този вид туризъм не е разгърнат докрай.

Фиг.2 Видове туристически продукти и техният относителен дял в общото предлагане, 2008 г.

Източник: Стратегически план за развитие на българския туризъм 2006-2009 г

От графиката се вижда, че през 2008 г. СПА и балнеотуризма са представлявали едва 6,6% от общото туристическо предлагане, което им отрежда четвърто място и ги поставя далеч след традиционните морски и зимен туризъм.

През следващата година тенденцията се променя и по данни на агенция "Ноема" през 2009 г. СПА туризмът се нарежда на второ място след морския туризъм по степен на практикуване от страна на чуждите туристи, посетили България. Това може да се види и от следната фигура:

Фиг.3 Практикувани видове туризъм от чуждестранни туристи в България, Източник: агенция "Ноема" 2009

През същата година 128 хил. души са посетили българските СПА хотели. Според проучванията на Националната асоциация за СПА и Уелнес туризъм чуждите туристи са 15% от общия брой и от тях преобладават скандинавските, великобританските и руските туристи. Според данни на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) 13% от българите и 18% от чужденците практикуват СПА туризъм. Сред най-предпочитаните курорти са Велинград, Сандански, Хисаря и Поморие.

България има 58 СПА курорта и се класира на второ място в Европа след Исландия по наличие на минерални извори.

Основни конкуренти на България в областта на балнеолечението и СПА са Унгария и Чехия.

Пак по данни от проучването на агенция "Ноема" може да се установи, че разликата в съотношението между практикувания в България СПА туризъм към този практикуван в чужбина в процентно изражение не е голяма - около 10%. Това доказва, че България е еднакво предпочитана от чуждестранните туристи като СПА дестинация пред останалите СПА центрове в света

Фиг.4 Практикуван туризъм в България към практикуван туризъм въобще

Интересна особеност на СПА туризма е, че може да се практикува успоредно с други видове туризъм. Според изследванията на фирма "Ноема" и ДАТ през летния туристически сезон на 2009 г. 25,1% от чуждестранните туристи у нас са практикували СПА по време на престоя си в страната, а Уелнес - 14,3%. Този тип туризъм се оказва по-предпочитан от екологичния, селския, археологичния туризъм, но изостава значително след водния и екстремния воден туризъм, които остават любимо занимание на туристите и представляват съответно 76,3% и 49,7% от практикуваните занятия по време на почивката.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Балнеология 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.