Анализ на "Google Art Project"


Категория на документа: Икономика
АНАЛИЗ НА ТЕМА
"GOOGLE ART PROJECT"

Студент: Деница Венелинова Петрова
Фак. номер: 60774
Спец: Графичен дизайн
Майнер програма: Връзки с обществеността
Предмет: Средства за масова комуникация и културата

GOOGLE ART PROJECT
Проектът е реализиран на 1 февруари 2011г. с участието на световни музеи сред които, Галерия Тейт, Лондон, Музей на изкуството "Метрополитън", Ню Йорк и Галерия Уфици, Флоренция. Проектът е изцяло с нестопанска цел както заявява директора на културния институт на Гугъл. От платформата не може да се генерират никакви пари и институциите, които участват в проекта запазват своите авторски права на творбите, които предоставят. Според последните данни на гугъл творбите на Ван Гог са сред най-гледаните от потребителите.
"Google art project" предоставя на публиката една уникална възможност за виртуална разходка в едни от най-забележителните световно известни музеи. В момента в проекта участват над 250 музея с над 40000 творби и над 6000 художника.
След откриването на културния институт в Париж към проекта се присъединяват още 34 институции. Картините могат да бъдат разгледани с висока резолюция като се дава възможност и за 360 градусова виртуална обиколка на музеите и галериите. Идеята на проекта е всички хора да имат достъп до уникалните творби на световно известни художници, както и да обиколят галерии и музеи без да се налага да излизат от вкъщи и да пътуват до съответните места. Проучвания показват, че потребителите на платформата отделят много по-задълбочено внимание на творбите отколкото при посещение в даден музей или галерия.
"Google art project" не спира своето разрастване като постояно се подписват нови споразумения за участие на още световни галерии и музеи. Разработването на платформата става все по-обширно с гугъл + версията, която е с образователна насоченост. Проекта е преведен на 18 езика което го прави достъпен за широк кръг хора. Чрез регистрация в гугъл+ потребителите имат възможността да създадат своя собствена колекция с избрани по техен вкус творби, които могат да персонализират с аудио и видео съдържание. Коментари могат да се добавят към всяка картина и цялата колекция може да бъде споделена с приятели в интернет с помощта на goo.gl URL Shortener. Благодарение на търсачката творбите и галериите стават лесно откриваеми като се филтрират по ключови думи от потребителя.
С така наречената "Street View" технология, може да се направи виртуална разходка на 17 от най-известните световни музеи на изкуството, включително: Художествена галерия, Берлин, Германия, Стара национална галерия "Alte Nationalgalerie", Галерия "The Freer" към музей "Смитсониън", Вашингтон, САЩ, Музей "Фрик" (Frick Collection), Ню Йорк, САЩ, Музей "Метрополитън", Ню Йорк, САЩ, Музей на модерното изкуство, Ню Йорк, САЩ, Национален музей на модерното изкуство Reina Sofia, Мадрид, Испания, Музей "Тисен-Борнемиса" Мадрид, Испания, Музей "Кампа", Прага, Чехия, Версайски дворец, Париж, Франция, Кралски музей (Rijksmuseum), Амстердам, Холандия, Музей на Ван Гог, Амстердам, Холандия, Ермитаж, Санкт Петербург, Русия, Третяковска галерия, Москва, Русия, Националната галерия на международното модерно изкуство Tate, Лондон, Англия, Национална галерия, Лондон, Англия, Галерия "Уфици", Флоренция, Италия.
С лесна навигация може да се направи 360 градусова обиколка на повече от 385 стаи на музеиите и галериите. Интериорите също могат да бъдат разглеждани директно от "Street View" в Google Maps.
Една от функциите ни дава възможността като кликнем на дадено изображение ние можем да прочетем достатъчно изчерпателна информация за него както и да го разгледаме на по-висока резолюция в детайли. Удобството е, че тази функция ни предоставя и останалите произведения на изкуството на същия автор, информация за тях и видеоклипове, които ни препращат в you tube ( материали от проектите са публикувани в специално създаден канал в you tube ).
В момента на платформата и липсват широката гама на египетските музеи на които ще е много ефектно да се направят триизмерни обиколки без да е нужно да се обикалят на място. По този начин специалистите археолози в областта могат да правят научни публикации и изследователска дейност. Това което прави проекта уникален е, че дава възможност на професионалисти да правят своите проучвания и изследвания благодарение на високата резолюция на картината която се предоставя и това, че може да бъде видяна в детайли, което на живо е почти невъзможно. Детайлите дават възможност да се видят реставрираните и дорисувани места на творбата както и техниките на рисуване използвани от художника.
Гугъл арт е един прекрасен проект даващ уникални възможности за виртуални обиколки на забележителни места, но той не може да замести чувството когато седиш на метър разстояние от творбите на великите художници.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на "Google Art Project" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.