Анализ и оценка за общественото здраве в Италия за период от 1970-2011 г.


Категория на документа: ИкономикаОсновни проблеми в южните райони са лошата инфраструктура,корупцията и организираната престъпност,които допълнително дестимулират икономическото развитие в тази част на Италия.Голяма част от хората са въвлечени в сивата икономика-те работят при ниски заплати и лоши условия на труд.При младите хора и жените се наблюдава сравнително по голяма безработица,отколкото при мъжете.
Заетостта в Италия за анализирания период /фиг. 4/ не търпи съществени промени варира около 40% ,но към 2005- 2011г се наблюдава намаляване броя на безработните спрямо заетите.

Фигура 4 Съотношение на безработните към заетите за 1970-2011г в проценти

5.Религия,традиции,култура,образование.

Около 90 процента от италианците са католици,от 1/3 посещават редовно службите;има стари протестантски и еврейски общности и по- нова общност на мюсюлмани и емигранти. Италианското население е смесица, образувана стечение на хилядолетията от толкова много народности, че следите им вече едва ли могат да се проследят. Днес мнозинството се чувстват италианци, при което важна роля играе обединяващата връзка на езика. Наистина има някои народности с друг майчин език, но от тях само сардинците, южнотиролците и ретороманските фурлани, са с по-чувствително присъствие.
Италианският език е език от романския клон на индоевропейските езици. Книжовният италиански е силно повлиян от тосканския диалект и е междинен между романските говори в Северна Италия и итало-далматинските говори в Южна Италия. Италия е белязала културата на Европа така, както никоя друга страна по света. Тук се има предвид не само постиженията на римляните, много повече развитието в средновековието и през епохата на Ренесанса. Столетия наред италианската култура е била задвижващият мотор на прогреса и новото мислене в цяла Европа. На юг от Алпите възникват модерните форми на търговия и парично стопанство. Тук за първи път след хаоса на Великото преселение на народите градската култура достига своя разцвет. Италианската кухня е една от трите най-добри кухни в света и за италианците храненето е едно от най-големите удоволствия в живота. В Южна Италия се консумират много тестени изделия- пасти, макарони, спагети, сладкиши, торти. В Северна Италия се консумира много ориз и морски продукти, зехтин. Италианското вино е световноизвестно. Италианците са големи консуматори на вина (предимно червено, но не прекаляват - обикновено пият вино само по време на ядене. Произвеждат се много пенливи вина. Днес закуската в Италия е лека и обядът ,а не вечерята е основното и най-обилно хранене за деня.Едно типично хранене започва с antipasto (студени меса и мариновани зеленчуци ) ,следва primo piatto ( първото или основното блюдо) от риба,телешко или говеждо месо,secondo piatto (обикновено някакъв вид макарони ),после insalata ( салата) и dolce ( сладкиш).На север блюдата са основно от ориз и телешко,а на юг от домати ,спагети и морски дарове.Сред популярните продукти са патлажан,копър,октопод,тиквички и богато разнообразие от маслини.Сред неаполитанските специалитети са лазанята с мънички грахови зрънца и артишок пълен с хляб и подправки.Сицилия е известна с чудесно замесените си видове хляб,с омлети в които има какво ли не -от зеленчуци до заешко месо.

6.Социален живот

След работа и през уикенда италианците също обичат да се поотпуснат и позабавляват по най различни начини .Има безброй възможности за приятно прекарване на времето.Много хора ,които живеят в големите градове отиват в популярни кафенета за да се срещнат с приятели и роднини.Тези ,които живеят в провинцията ,посещават местния еквивалент на тези заведения.В градовете, малки и големи,те се събират на площадите за разпалени обсъждания на световните събития и политиката/любимо развлечение във свободното време.Италианците са любители на драматизма ,затова не е чудно ,че обожават операта/която е посветена на такива емоционално заредени теми ,като страстта,радостта,отмъщението и победата/. Семейство-за италианците семейството е единственият постоянен приоритет в живота,единственият безспорен източник на единство и традиция.Вероятно то се е превърнало в такава сигурна опора по необходимост-в отговор на бурните обрати в италианската история:нашественици на чужди култури, регионалните конфликти,световните войни,нестабилните правителства. Положението на един човек в обществото зависи от рождението му/потеклото му/ и от класовата му принадлежност,а не толкова от богатството му.Ето защо е почти невъзможно някой да промени социалното си положение.В днешно време типично е по -малкото семейство,състоящо се от родителите и децата им.Въпреки това италианското семейство си остава стабилно .Почтените италиански семейства се грижат никой,в чиито вени тече тяхна кръв ,да обикаля улиците и да проси.

Италианците държат много на своите образователни институции. Още от ранна възраст учениците изучават задълбочено литературата и хуманитарните дисциплини. Доказва го фигура 5 ,от която се вижда,че нивото на грамотността се повишава през последните години. Важно е да се отбележи ,че в страната нивото на грамотността на лицата над 15 години през 2011година достигат около 98%.Този факт доста обнадеждава и внася положителна насока спрямо икономическото развитие на Италия.

Грамотност на населението в %

Фигура 5

7.Здравна система на Италия.

До 70-те години на 20 век в страната има множество здравни каси,които се конкурират.Този модел обаче изпада в криза ,поради липса на адекватен контрол от страна на касите върху заплащането и довежда до нарастване на цените,дефицит на финанси в системата на здравеопазването,фалит на здравни каси.Правителството анулира дълговете на здравните каси и одържавява здравеопазването.
През 1978 год.се създава национална система на здравеопазването.Здравно осигурителната система на Италия се основава на принципа на солидарното задължително социално осигуряване.Финансирането се осъществява ,чрез бюджета на страната и се формира от вноските на работодателите и служителите.Системата може да се раздели на три нива (държавно ) Министерството на здравеопазването.,регионално(областно) и местно(общинско.Всички те изпълняват различни функции.Министерството заплаща стойността на медицинските услуги,а локалните структури упражняват контрола на харченето на средствата.Паралелно съществува и частната практика.Всеки гражданин е задължително записан при общопрактикуващ лекар,а децата до 6 години-задължително при педиатър.Според закона ,ако някой има здравословен проблем ( без гинекологичните и стоматологичните) първо трябва да се обърне към личния си лекар ,който след преглед може да го насочи или за изследване или за стационар.Неотложната хоспитализация се извършва веднага ,а планова с изчакване ,което може да продължи седмица или месец.
Имайки предвид данните табл.6 за Италия и табл 7 за ЕС броят на болниците за активно лечение и броят на болничните легла намаляват ,което говори за добре развита ПЗП . Намалял е и средния престой в болниците за активно лечение ,а така и използваемостта на леглата в болниците в Италия и за държавите в ЕС.Броят на GP в Италия са с низходяща тенденция,докато в ЕС те са с възходяща. Липсва информация за броя на лекари и медицински сестри през анализирания период.

Година
Болници на
100000 д
Болници за активно лечение
Болнични легла на
100000 д
Легла в болници за активно лечение на 100000 д
Среден престой на болния в болница
Използваемост на леглата в болниците в %
Лекари на
100000 д
GP на 100000д.
Мед. сестри на 100000 д
% мед. сестри работещи в болници
1970
........
........
1059.45
.........
........
74.9
........
........
........Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ и оценка за общественото здраве в Италия за период от 1970-2011 г. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.