Анализ и оценка на организационната структура на предприятието


Категория на документа: Икономика


Университет "Проф. Д-р Асен Златаров"
Факултет "Обществени науки"

КУРСОВ ПРОЕКТ
Специалност "Финасов мениджмънт- широк профил"

ТЕМА: Анализ и оценка на организационната структура на предприятието
Обект на изследване "Сънсет Ризорт Мениджмънт ЕООД"

Изготвил: Росица Колева Проверил: проф. д. н. А. Мирчев
Фак. номер: ФМ 223

Гр. Бургас, 2011г.
Съдържание:
1. Въведение
2. Анализ на структурата на съответствието на структурата на апарата на управление на целите и задачите на управление на организацията
3. Анализ на йерархичната структура
4. Анализ на взаимовръзките между звената
5. Основни изводи и предложения

1. Въведение

Организацията представлява "двама или повече души, обединени от една или друга обща цел в относително дъгосрочна перспектива, координиращи и осъвместяващи усилията си за нейното достигане."
Всяка организация се създава в името на някаква цел и предвид извършването на определена дейност. Съществуват следните основни фактори на организацията:
- Фактор на материално- техническата база на дейността, т.е сгради, машини, обурудване, инструменти, чрез които се въздейства върху обекта на дейността.
- Фактор на начина и процедурата на осъществяване на дейността, т.е технологията, начина на извършване на дейността.
- Фактор "Човек" (най- важен фактор на организационната система), т.е този който извършва или управлява дейността.
- Фактор на управлението, т.е начина на обединяване и комбиниране на горните три фактора в цялостната ефективна система.
Сънсет Ризорт Мениджмънт ЕООД е предприятие/организация, чиято основна дейност се състои в предоставянето на подслон и изхранване на местни и чуждестранни посетители. За извършването на тази специфична дейност предприятието разполага с необходимите материални и нематериални активи. Предприятието разполага с хотелски комплекс, носещ същото име- "Сънсет Ризорт". Комплексът е стратегически разположен в относителна близост до летище Сарафово, гр. Бургас и к.к. Слънчев бряг и непосредствено до гр. Поморие. Южният плаж на гр. Поморие, където е разположен комлексът, е един от най- безопасните и екологично чисти плажове в България. Сънсет Ризорт е с обща застроена площ от 115 000 кв.м. и се състои от:
- 5 апартхотела и 6 луксозни булевардни вили
- четири външни басейна с водни атракции (разположени на повече от 3500 кв.м) и изкуствена река
- вътрешен басейн
- зелени площи с екзотични дървета и цветни лехи
- кафе, коктейл- и пул- барове
- ресторанти- 5 основни и 4 а- ла- картни
- СПА и Уелнес център, салон за красота
- мултифункционална зала
- спортни съоръжения и боулинг зала
- магазини
- детски клуб
- подземен гараж и външен паркинг

Хотелският комплекс разполага с общо 770 помещения- студия, апартаменти с една, две и три спални, разположени в шест хотелски сгради, всяка от който съществува като отделна единица със собствена рецепция и обслужване. Комплексът е апартхотел, като всички апартаменти са частна собственост. "Сънсет Ризорт Мениджмънт" има сключени договори със собствениците на апартаменти за наем и експлоатация на последните, с цел настаняване на туристи.

Сънсет Ризорт предлага всички видове основни изхранвания - на закуска, полупансион (закуска и вечеря) и all inclusive (закуска, обяд, вечеря, включени всички видове напитки).

Предприято съществува от 2006г, изградено с българо- ирландски инвестиции, и се развива постепенно. През 2006г. е пусната в експлоатация само една от хотелските сгради- Апартхотел "Ета"с прилежащ към нея Италиански ресторант. През 2007г. са довършени и пуснати в експлоатация още 4 хотелски сгради, басейни, барове и ресторанти. През 2008г. комплексът е напълно завършен и отваря врати и последната най- голяма сграда на територията му- Апартхотел "Сигма". През 2011г. влезе в експлоатация и една част от нов обект "Сънсет Ризорт Фемили", като през 2012г. предстои неговото пълно завършване.

Хотелският комплекс със своята мащабност, мултифункционалност и стратегическо разположение предлага условия за морски, културен и конферентен туризъм.

2. Анализ на съответствието на структурата на апарата на управление на целите и задачите на управление на предприятието.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ и оценка на организационната структура на предприятието 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.