Анализ и оценка на дейността и резултатите на фирма от гр. Панагюрище


Категория на документа: Икономика


Изпитателна лаборатория

Финансово счетоводен отдел
Сервиз

ИТ Отдел
Монтажно-инженерни дейности
Термовизия
Нощна техника
Маркетинг и продажби

Интегрирани системи

Микрооптика
Отдел проекти
Транспорт
Логистика

Механика

X. Основни изводи и насоки

Успехът на "Оптикс" АД е постигнат чрез добра организационна структура с ясно дефинирани отговорности и вътрешно-фирмени връзки, чрез прецизно планиране и документиране на всички процеси в организацията, чрез осигуряване на качествени ресурси, инфраструктура и човешки капитал, чрез поддържане на непрекъсната обратна връзка за контрол, анализ и подобряване на процесите, водещи до ефективно постигане на поставените цели. "Оптикс" АД предлага висок стандарт на производство.
Тя участва и печели редица проекти, в рамките на които реализира подобренията в производствените участъци. Фирмата не само притежава своята част от пазара, но категорично успява да се открои с активност, новаторския дух и отлични инженерни постижения. Със своя широк спектър на конструктивни и производствени възможности в областта на оптичните технологии, фината механика и цялостното интегриране на системи, компанията е достоен и желан партньор в различни високотехнологични проекти.
Девизът на компанията е: "Оптикс инвестира в компетентност и професионализъм на всички нива".
Здравата икономическа почва на "Оптикс" АД се основава на качеството на собствената им продукция и възможността да добавят стойност върху почти всички детайли и възли на изделията с тяхната марка.
Големите компании обикновено специализират в някои отделни детайли и сглобяват уреди, докато тяхната сила е във възможността им да контролират себестойността на всички детайли, защото произвеждат както оптиката, така и електрониката, и механиката на оптичните уреди.
Съвременното високотехнологично оборудване и софтуерно осигуряване, както и инженерно-техническите кадри на фирмата са гарант за качеството на произвежданите продукти.
Оптикс" АД печели редица конкурси за производство и доставка на високотехнологични мобилни системи за наблюдение и охрана на Държавната граница на Република България.
През 2003 г. "Оптикс" АД печели конкурс за изграждане на експериментална система за наблюдение и ранно предупреждаване на подстъпите към обекти със стратегическо значение. "Оптикс" АД разработва двуканални очила за нощно виждане "DIANA ТТ", предназначени за командоси и сили за специални операции. Започва разработка на комплект изделия за офталмологията.
През 2005 г. година фирмата разработва Мобилна термовизионна система "TERMA-04" и печели Националния конкурс за иновативно предприятие на годината. ". За втори пореднен път "Оптикс" АД печели този конкурс и получава Грамота от Президента на Република България за прилагане на иновационни технологии.
Година по-късно фирмата печели конкурса на "Агенцията по инвестиции" за "Инвеститор на годината" в категорията "Инвестиции във високите технологии'.
През 2008 г. "Оптикс" АД става първата българска компания, получила японската награда "Босей - стремеж към звездите". Високото отличие е присъдено за ефективността на приложената система за тотално управление на качеството в производството на фирмата.
През същата година са присъдени също така Голямата награда на Българската стопанска камара за принос в развитието на българската икономика и почетен знак - плакет за сътрудничество от "Артилерейско въоръжение и боеприпаси".
"Оптикс" АД получава Сертификат за отлични практики в подкрепа на здравето на работното място, присъден от Европейската програма "Промоция на здравето на работното място".
Баварското представителство в България отличава "Оптикс" АД като българското предприятие с най-голям принос за годината в двустранните икономически отношения. Инж. Иван Чолаков печели Националния приз "Човек на 21 век" ,също така бе отличен със златен юбилеен знак и Диплом в категорията "Мениджър" на годишните награди на Българската стопанска камара "ИН-5"
През 2012 г. "Оптикс" АД печели за четвърти път първо място в конкурса "Иновативно предприятие на годината".
Поредното доказателство за доброто планиране и креативност "Оптикс" АД е учреденото съвместно дружество с малайзийската " Кенчана дифенс" за производство на оптични изделия, предназначени за армията и полицията на азиатската страна.
Капиталът на новото "Кенчана Оптроникс" е 100 хил. долара, а структурата на собствеността е 70:30 в полза на малайзийците. "Оптикс" участва с технологии, ноу-хау и обучение на кадри на обща стойност около 6 млн. долара, а азиатските им партньори поемат изграждането на материалните активи и дистрибуцията на готовите изделия в своята страна.
През 2014 г. се очаква смесеното дружество да произведе и продаде продукция за близо 90 млн. рингита (приблизително 30 млн. долара) и да придобие материални активи за около 2 млн. долара. Догодина "Кенчана Оптроникс" трябва да удвои и екипа си. Азиатската държава е преценила, че трябва бързо да изгради проект, подобен на българския "Синя граница", който приключи през 2011 г.
За подписването на договора за съвместна дейност най-голяма тежест има фактът, че за последните години "Оптикс" се разрасна много. Българската компания притежава собствено ноу-хау в областта на специалните оптични изделия, което лесно би могло да бъде трансферирано, защото производственият цикъл тук е напълно затворен.

??

??

??

??

pg. 1Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ и оценка на дейността и резултатите на фирма от гр. Панагюрище 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.