Алтернативни видове туризъм


Категория на документа: Икономика


Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите

Курсова работа по
"Алтернативни видове туризъм"

Тема:
"Фестивален туризъм"

Изготвил: Проверил:
Николай Лазаров доц. Христов
ф. № 0314225

30.04.2013г.

В последно време навлиза нова практика в туристическите пътувания, а именно пътуване с цел посещение на концерти, фестивали или други масови мероприятия, специфични за даден регион. Особенно след падането на "Желязната завеса", пътуването в чужбина и по-точно към западните страни, а и обратно е много по-лесно. Точно тази свобода ни дава възможност за повишаване на туристическият поток и в двете посоки.

Тук ще разгледаме само някои от събитията, които биха развили алтернативния туризъм в България. В страната се провеждат множество фестивали, фестове и други мероприятия, които си заслужават да бъдат посетени поне веднъж в живота. Това са например "Фестивала (празника) на розата", множество фолклорни фестивали, както и концерти. Всяко едно от тези събития може да стане генератор на български и чуждестранни туристи, стига да бъде рекламирано както трябва.

В България се провеждат много на брой и изключително разнообразни фестивали. Ежедневно някъде в страната се провежда някакво събитие, достойно да се нарече фестивал. Точно развитието на млките събития, започнали като ежедневие за някое градче, може да доведе до продължаването на една дълга традиция, привличаща туристи. Това са например:
* Винария - провежда се от 23 до 26 април всяка година в Пловдив. Хиляди произвадители и търговци на вина и високоалкохолни напитки от над 30 държави идват всяка година за бизнес или просто да се насладят на уникалните продукти. Ние, като страна с големи традиции във винопроизводството можеме да развием този си поминък и да го направим съществен повод за привличане на месни и чуждестранни туристи.
* София филм фест - "На брега на морето" - провежда се от 1997г. до днес в периода 15-31 март в София и е послянник на "Рокфилм фест" и "Мюзик филм фест". След известно прекъсване във Варна отново ще се представи част от програмата на фестивала.
* Национален фестивал на кукерите - фестивала се провежда в с. Калипетрово, община Силистра. Започнал като местен обичай, в момента в него участват кукерски групи от всички краища на страната. Провежда се през година около Благовещение.
* Международен джаз фестивал - основан е през 1992г. и се провежда ежегосно от 29 до 31 юли във Варна. Програмата съдържа от 3 до 4 концерта в които вземат участие от 8 до 10 групи от страната и европа.
* Балкански мото-рок фест - За пореден път от 18 до 21 август на хълма Света гора във Велико Търново се проведе Балкански мото-рок фест, организиран от мотоклуб "Бед къмпъни". За концертната част на Мото рок фест-а са потвърдили участие английски, сръбски и румънски групи, както и няколко водещи български рок групи. В трите фестивални дни има различни състезания и игри с награди - шоу по стънт (майсторки умения), конкурс за най-добър мотор, "Мис мокра фланелка", бодипейнтинг, еротично шоу. В рамките на миналогодишния фест се проведе и BROKEN WINGS RUN - това е мотопреход с благотворителна цел, като събраните средства ще подпомагат лечението на пострадалия при нелеп пътен инцидент. Концепцията Broken Wings Run е различна от тази на стандартните благотворителни или тематични събития (мото събори) - безвъзмездни дарения и вход няма да се търсят. Средствата ще се събират доброволно, чрез продажба на специално произведени артикули, издържани в стилистиката на моторджийската субкултура - тениски, бандани, значки и др.

Както и много други.

"Празникът на Розата" се празнува за първи път през 1903г. Традиционно се провежда през първите почивни дни на месец юни. Като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят Казанлък и Карлово се славят далеч преди Освобождението. Дълги години това е само поминък, едва през 30-те години розовите градини, красивата природа и архитектура, местната розова индустрия се осъзнават като атрактивни неща, които предизвикват интереса на български и чуждестранни туристи.

От 1969г. празникът е утвърден като национален и с цел да не се пренебрегната двата розопроизводителни района, през четните години домакинството е на Казанлък, а през нечетните - Карлово. Първият ден започва с пъстро и весело празненство с много песни и танци. Гръмогласни хлопки и чанове на кукерите огласят простора. Фолклорната част на празника завършва с вито хоро. По традиция на този ден се открива художествена изложба, на която се връчва и призът от ежегодния конкурс "Цветна естетика". На открито занаятчии и творци представят произведения на народните занаяти и приложното творчество. В градският музей се организира демонстрация на розоварене. Следващият ден на празника включва:
* Ритуали "Розобер" и "Розоварене"
* Празнично шествие
* Конкурс "Царица Роза"
* Международен фолклорен фестивал "Млафежта на Балканите"
* Национален фотопленер "В долината на розите"

В последно време у нас се забелязва една нова практика - пътуване с цел посещение на рок фестивали. За разлика от други стилове музика, тези фестове не се провеждат на всякъде. В България те се правят само на наколко места и са голям генератор на вътрешно туристически практики. По принцип един фестивал продължава няколко дни. По този начин може пълноценно да се уползотври потенцяла на региона в който се провежда. Провеждането на подобни събития в по-бедни райони, с дефицит на културни или каквито и да е природни и антропогенни богатства за развитие на туризъм, би довело до икономическото му развитие.

Пример за това е община Каварна. Там е възможно развитието на рекреационен, пещерен, вело и конгресен туризъм, но основните приходи на общината са от събитиения туризъм. Ежегодно в Каварна, се организират много фестове, а именно - Международен Общобългарски Младежки Фолклкорен Събор "С България в сърцето", Миден и Рибен фест, Седмица на морето, както и най-известният "Калиакра" Рок Фест, които се провежда от 15 до 17 юли всяк година. Точно благодарение на последния, този град се превръща в "рок столица" на Балканският полуостров, която ежегодно привлича не само хиляди българи, но и много чужденци, предимно от съседните ни страни. Този фест е посещаван от едни от най-добрите изпълнители на рок и метъл музиката.

България все повече започва да привлича чужди изпълнители, провеждащи турнета в Европа. Това е една много добра възможност за привличане на туристи, както от страната, така и от чужбина. Това е така, защото една група, няма възможността да проведе концерт във всяка една държава, а това дава възможност да се увеличи туристопотокът от чужбина (предимно от съседните Гърция, Сърбия и Румъния) към България. С пристигането на тези туристи, те трябва да се възползват от някои услуги в страната, които ще развият района, а именно хотел, храна, транспорт и други.

България е страна със стара култура и много традиции. Провеждането на фестивали ни е заложено още от прастари времена, защото българина обича да се весели, а какъв по-добър повод от това. При една добра реклама и добра обганизация, тези събития могат да станат от международна величина и да привлекът много туристи от страната и чужбина.
??

??

??

??
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Алтернативни видове туризъм 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.