Алтернативни видове туризъм


Категория на документа: Икономика


Видове туризъм в област Бургас

Проучване на разработени туристически продукти и дестинации, свързани с рекреационен (морски) туризъм; спа-туризъм; еко туризъм; селски туризъм; винен туризъм; ловен туризъм; екстремен туризъм и други видове туризъм, свързан със свободното време - голф, спорт и уелнес.

Анализът на туристическите ресурси показа, че Бургас има потенциални възможности за развитие на следните видове туризъм:

1. МОРСКИ РЕКРЕАТИВЕН ТУРИЗЪМ

Черноморското крайбрежие на Бургаска област е чудесно място за лятна почивка. Нос Емине е мястото, където Стара планина свършва на морския бряг и това място условно дели Черноморието на северно и южно. Голяма част от тях са обширни, други са малки и сгушени в живописни морски заливи. Плажовете и морето предлагат условия за практикуване на различни видове водни спортове (сърфинг, водни ски, гмуркане, подводна археология) и риболов (в т.ч. подводен). Със син флаг са плажовете в Дюни, Елените, Поморие (източен плаж), Харманите (Созопол), Св. Влас (централен плаж и плаж Венид), Слънчев бряг (северен и южен плаж). Солеността на Черно море е ниска (в крайбрежните води - 16-17‰), а приливите и отливите са незначителни. През лятото средната температура на водата е 22-24°С, а в плитките части до 26°С, което я прави особено приятна за къпане.

През последните години част от елитните ни морски комплекси и курортни градчета се сдобиха с яхтени пристанища. Възможности за яхтен туризъм по южното Черноморско крайбрежие има в Бургас, курорта Св. Влас, Несебър, Созопол, Дюни.

Освен съчетание на слънце, пясък и море, черноморските курорти предлагат пешеходен, вело и конен туризъм, еко туризъм, фотосафари, посещение на природни, културни и археологически забележителности.

Някои от българските реки се вливат в Черно море. Устията им са заобиколени от гъсти и прохладни влаголюбиви гори. Част от реките са плавателни (Ропотамо, Велека) за малки моторни лодки и предлагат на туристите незабравими разходки по течението. Уникалните лонгозни гори на реките Ропотамо и Велека са подходящи за любителите на природата. На Южното Черноморие пък можете да се докоснете до прохладата на Странджа и до вековните традиции в селата, сгушени в планината. Туристите могат да се насладят и на прекрасните черноморски езера: Алепу, Аркутино, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, Поморийско езеро и крайморски езера (лагуни и лимани) се срещат множество редки растения и животни, разкрити са и находища на лечебна (лиманна) кал, на базата на която се провежда калолечение - Поморийско езеро, и Атанасовско езеро.

По крайбрежието има и минерални извори и комбинацията от тези природни дадености причина за успешното съчетаване на СПА, балнео и уелнес туризъм с морска почивка. Туристите имат възможност и за посещение на черноморските острова - Света Анастасия, Св. Иван (където са открити мощите на св. Йоан Кръстител), Св. Петър, Св. Кирик и Юлита, Св. Тома.

Курортите, разположени на Черно море, са подходящи както за семейна ваканция, така и за индивидуална почивка и развлечение - Обзор, "Елените" и "Дюни" са предпочитани най-вече от семейства с деца. Младите туристи предпочитат "Слънчев бряг", Приморско, Китен, Лозенец заради големия брой клубове, барове и възможностите за развлечения. "Слънчев бряг" е най-големият курортен комплекс в страната и често е домакин на партита на световноизвестни DJ и изпълнители.

Созопол и Несебър (включен в списъка на ЮНЕСКО) са известни с комбинацията от красива крайбрежна природа и исторически забележителности. Тези два града с хилядолетна история привличат романтично настроените летовници.

Отлични условия за почивка предлагат и курортите Св. Влас, Равда, Ахелой, Поморие, Черноморец, Царево, Ахтопол и Синеморец. Българските черноморски курорти предлагат различни възможности за настаняване - от луксозни 4-5-звездни хотели до малки романтични семейни хотелчета, които отговарят на световните стандарти. Част от хотелите в черноморските курорти работят целогодишно и предлагат възможност за конгресен туризъм, провеждане на различни събития и инсентив мероприятия. Посетителите на българското Черноморие имат възможност да се насладят и на многобройните културни събития, включващи Аполония, Spirit of Burgas, Бургаски международен фолклорен фестивал, фестивал на църковната песен - Поморие, нестинарски игри и др.

2. KУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ

Като район с хилядолетна история и наследство, оставено от древни цивилизации, Бургаска област има какво да предложи на своите гости, които имат интереси в областта на историята, културата, етнографията, религията, архитектурата и изкуството. По територията на цялата област са пръснати уникални археологически открития - древни селищни могили от епохата на неолита, тракийски светилища и гробници, останки от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири и много други.

Като емблематични за Бургаска област може да се посочат паметниците, включени в Списъка на ЮНЕСКО - Старинен град Несебър, етнографския комплекс "Бръшлян" - Малко Търново.

Бургаска област има и изключително богат фолклорен календар. В него са включени много традиции и обичаи, чрез които туристът може да се докосне до българския бит и култура - Сурва (Васильовден), Йордановден - Богоявление, Ивановден, Антоновден, Трифон Зарезан, Баба Марта (Мартеници), Сирни заговезни, Кукеровден, Тодоровден, Благовещение, Великден, Гергьовден, Голяма Богородица, Димитровден, Голяма задушница, Бъдни вечер, Коледа.

В много български села са запазени древни традиции и обичаи, които се практикуват и до днес. Такива са Лазаровден, Цветница, кукери, коледари, нестинари и много други. Изключително атрактивни са и фолклорните фестивали и събори - Международен фолклорен фестивал (Бургас), и много други.

В Бургаска област функционират и няколко музея - Музеят на солта в гр. Поморие е единствен по рода си в Източна Европа.

Календарът в Бургаска област изобилства от културни прояви - фестивали, конкурси

Културният туризъм включва следните видове:

Културно-исторически, с интерес към историята и свързаните с нея паметници, обекти и места в посещаваната дестинация. Включва посещения на архитектурни, художествени, археологически, исторически и религиозни паметници, архитектурно- етнографски резервати и комплекси, музеи и галерии (на открито) и др.

Културно историческото наследство на Община Бургас е представено в, Регионалния бургаски музей в четири експозиции: археологическа, историческа, етнографска и природонаучна. Средновековен и възрожденски морски манастир на остров "Св.Анастасия",

Събитиен и фестивален, с интерес към традиционни или съвременни възстановки на културни събития (празници, фестивали, чествания и др.) както и участие в тях. Най-често тези събития и фестивали са подчинени на определени видове изкуства. Могат да включват още традиционни производства, посещения на панаири, базари, а също така и различни спортни празници.

Бургас е известен в България като град на фестивалите - фестивал на българската популярна песен "Бургас и морето", "Спирит ъв Бургас", фестивал на пясъчните фигури, Международен фолклорен фестивал, Бирен фест, Фестивал на българската рок- музика "Рок- експлозия", Блус- фестивал, Театрален фестивал "На брега", Есенни литературни празници, международната изложба базар "Флора - Бургас".

Религиозен, с интерес към религията(ите) на посещаваната страна, с посещение на свети, култови и поклоннически места. Включва още запознаване с религиозните канони, ритуали, обреди и традиции (процесии, шествия и др.); разглеждане на религиозни сгради и паметници с историческа, архитектурна, художествена и културна стойност.

Обекти на религиозното наследство - "... такива, които посещават същите обекти предимно поради техните културни и исторически интереси, а не толкова поради религиозното им значение." - манастири - Поморие, Голямо Буково, Люляково и др.; църкви, параклиси, джамии; мощите на Йоан Предтеча;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Алтернативни видове туризъм 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.